Vi vægter mad og måltider højt i Kastaniehuset, og vi har udarbejdet en madpolitik, som vi arbejder efter i hverdagen. Vores madpolitik indeholder fire punkter:
• Mad og måltid er en del af det pædagogiske arbejde
• Smagen skal være i højsædet, og maden skal være ernæringsmæssigt korrekt
• Mad skal laves af økologiske råvarer – fra bunden
• Der skal være børn med i køkkenet
Vi serverer morgenmad, formiddagssnack, frokost og eftermiddagsmad, som vores køkken tilbereder.
Madmod
I praksis betyder det, at vores opgave er at skabe de bedste rammer for måltiderne og fremme børnenes madmod, samtidig med at vi lærer dem noget om, hvor maden kommer fra. Det gør vi blandt andet ved at dyrke vores egne krydderurter, grøntsager og spiselige blomster rundt omkring på vores legeplads. I vores skovhytte tapper vi birkesaft og laver mælkebøttehonning. Nogle dage henter vi æg i ByOasen, og af og til er børnene også med til at hakke kød og lave deres egne frikadeller.
Når vi forbereder måltiderne og spiser, gør vi det altid i vores små grupper, primærgrupperne, for det at være sammen om måltiderne styrker følelsen af fællesskab. Men det er også en oplagt mulighed for at træne motorikken med borddækning, selv at hælde vand op i koppen, øse mad op og rydde af.
Konversation er en særlig kunst, som man også kan lære omkring bordet. Når vi sidder sammen omkring bordet, taler vi om det, vi spiser, men vi taler også om det, vi har oplevet i løbet af dagen eller om store og små spørgsmål om livet, som børnene har.
I Kastaniehuset har vi det økologiske spisemærke i guld, hvilket betyder, at vores mad er minimum 90 % økologisk. Når vores dygtige køkkenpersonale tilbereder mad til os, lægger de ikke kun vægt på, at maden er sammensat rigtigt ernæringsmæssigt. Den skal også smage godt, være smuk at se på, og den skal indeholde forskellige teksturer.
Kastaniebørnene elsker at være med i køkkenet – og døren til køkkenet står altid åben, så børnene kan stikke hovedet ind og se, hvad der bliver lavet og måske også smage på maden.
Sukkerpolitik
Vi har ingen sukkerpolitik i Kastaniehuset, fordi vi gerne vil holde fast i muligheden for at bruge sukker som smagsforstærker i maden, men vores personale er selvfølgelig opmærksomme på, hvor meget sukker der bliver brugt, og arbejder ud fra fødevarestyrelsens anbefalinger.